Mureșul, la Cenad

Promovează-ți satul natal!

 

Ziua Asociației Culturale „Concordia” Cenad

Ziua Asociației Culturale „Concordia” CenadPensiunea „Anka” din Cenad a găzduit sâmbătă, 17 noiembrie 2018, de la ora 10, o serie de evenimente prilejuite de Centenarul Marii Uniri și de o nouă ediție a Zilei Asociației Culturale „Concordia” din Cenad, sprijinul financiar fiind asigurat de Consiliul Local Cenad și Primăria Cenad. 
Festivitatea a fost deschisă de George Ivașcu, președintele Asociației Culturale „Concordia” Cenad. Primarul comunei Cenad, Nicolae Crăciun, a urat bun venit invitaților. Dat fiind faptul că primul punct al manifestării era dedicat aniversării a 100 de ani de la Marea Unire (1918-2018), a urmat un moment solemn, marcat de intonarea imnului de stat al României și de lecturarea de versuri patriotice de către Ana-Maria Suciu și Marisa Naizar, eleve ale Școlii Gimnaziale Cenad.
În sală fiind prezenți și membri ai Consiliului Local Cenad, primarul Nicolae Crăciun a convocat o ședință extraordinară a C.L. în vederea prezentării și discuției a trei hotărâri diferite, vizând însă aceeași temă: decernarea titlului de „Cetățean de onoare al comunei Cenad”, propuse fiind trei persoane care prin activitatea lor au contribuit consistent la promovarea imaginii Cenadului prin intermediul cărților scrise de către acestea: Brunhilde Hinkel, Franz Kahles și Dușan Baiski.
Documentele au fost aprobate în unanimitate, însă decernarea diplomei și a plachetei s-a putut face doar către Dușan Baiski, singurul prezent din cei trei, urmând ca celorlalți doi noi cetățeni de onoare să le fie trimise diplomele și pachetele în Germania, la domiciliu. Mulțumind pentru gest, Dușan Baiski a mulțumit consilierilor locali, primarului și viceprimarului Vasa Stefanovici, și a subliniat nu doar necesitatea continuării sprijinului acordat prin agenda cultural-sportivă anuală, ci și utilitatea pentru imaginea și istoria localității promovate prin publicarea de cărți și cu deosebire a celor două reviste, „Cenăzeanul” și, respectiv, „Morisena”. 
Punctul următor pe ordinea de zi a fost tradiționalul simpozion pe diverse teme, preponderența având-o cea istorică. Iată lucrările prezentate:
1. Dr. Ioan Hațegan – Marea Unire
2. Col. rez. dr.  Cristian Scarlat – Un însemn comemorativ bucureștean mai puțin cunoscut: monumentul eroilor Regimentului 9 Vânători – regele Alexandru al Iugoslaviei.
3. Dr. Florin Zamfir și prof. Mihaela Zamfir – Comuna Variaș, din zorii epocii moderne până în mijlocul secolului al XIX-lea
4. Dr. Constantin-Tufan Stan  – Un duhovnic în mijlocul mirenilor
5. Muzeograf Ion Traia – Afișe italiene în favoarea românilor voluntari din Italia
6. Ramona Băluțescu – Sf. Gerard de Cenad – Sculpturi venețiene
7. Dr. Alexandru Kósa – Cronologia Banatului imperial – anul 1727
8. Pr. Sergiu Șoica – Cardinalul Iuliu Hossu la Marea Unire din decembrie 1918
Poeta Florica Vaida, a făcut deliciul celor prezenți prin lecturarea câtorva poezii proprii în grai cenăzean. 
La fel ca la precedentele ediții ale Zilei Asociației Culturale „Concordia” Cenad, s-au lansat și cele două noi cărți sponsorizate de Consiliul Local și Primăria Cenad. Cartea scrisă în limbile română și sârbă „Cenadul și oamenii de litere / Чанад и људи од пера”, apărută la editura timișoreană „Solness”, este rodul a doi scriitori: Ivo Muncian și Miroslav Rosici. Prezentarea a făcut-o Ivo Muncian (care a mai dăruit cenăzenilor și cartea „Из корена ружа цвета – 100 – Српска читаоница Чанад” („Din rădăcină înflorește trandafirul – 100 – Biblioteca sârbească Cenad”, apărută în 1994, cu prilejul împlinirii  unui veac de la înființarea primei biblioteci publice sârbești din Cenad).
Despre cea de-a doua, respectiv „Cenad – File de istorie”, o culegere de texte despre istoria Cenadului, a vorbit editorul și coordonatorul volumului, respectiv Dușan Baiski.
În final, copiii din cadrul Ansamblului de dansuri populare „Mlădițe cenăzene” (instructoare: Oana Erdei și Liliana Berciu) au susținut o suită de dansuri populare românești.

Promovează acest site

Share this

Imagini din Cenad

Calendar 2019

Calendar 2019

Vizitatori după țară

 

Din data de 28 aprilie 2014

Flag Counter

 

Vizitatori din data de

28 aprilie 2014:

Din data de 17 mai 2014