Mureșul, la Cenad

Promovează-ți satul natal!

 

Evenimente

Aniversare: Cenăzeanul - 25 de ani

Sâmbătă, 11 noiembrie 2017, în foaierul noii case de cultură din Cenad a avut loc un important eveniment cultural-artistic, care a stat sub semnul aniversării a 25 de ani de la apariția primului număr al revistei locale „Cenăzeanul“. În program: comunicări pe teme istorice, lansări de carte, recitări în grai bănățean, dansuri populare cu membri ai echipei de dansuri „Mlădițe cenăzene“.

>

Foto: Elena Flonta și Miroslav Rosici

Cenăzenii au sărbătorit kirchweih-ul la Nürnberg

Cenăzeni au sărbătorit kirchweih-ul la NürnbergCu nostalgie și bucurie s-au întâlnit cenăzenii în 10 octombrie 2015, la Nürnberg (Germania), pentru a celebra serbarea de kirchweih. Cu toate că nu mai este așa cum a fost pe vremuri, porturile șvăbești au încântat ochii cenăzenilor. În fruntea paradei au mers Adolf Wunder și Franziska Rabe, urmați îndeaproape de 18 perechi în tradiționalul port șvăbesc și acompaniați de formația „Blech-Klang“. A fost pentru prima dată când comunitatea cenăzenilor a organizat o astfel de serbare la Nürnberg.
Din partea comunei natale am fost onorați de vizita domnului primar Nicolae Crăciun, a viceprimarului Vasa Stefanovici și a secretarului Miroslav Marianuț. Foarte multi consăteni au căutat dialogul cu oaspeții de onoare, care, la rândul lor, au răspuns bucuroși la întrebările puse.Moderatorii programului au fost Ramone Kiefer și Adolf Wunder. În cuvântul ei de salut dna Pauline Huschitt, președinta comunității cenăzenilor, a appelat la solidaritatea comunităti și la respect față de tradițiile șvăbești.
Nicolae Crăciun a menționat în cuvântul său de salut că localitatea natală se simte întodeauna onorată când foștii locuitori vin în vizită. Pentru fiecare persoană din sală oaspeții de onoare au adus un cadou: o bucată de „pâine de acasă“. Acest gest a fost primit cu mare emoție, chiar cu evlavie. După ce au fost licitate un batic și o pălărie, că așa-i tradiția, s-a mai licitat și kirvaistrausul, care a fost câștigat de Grete Kiefer. Spre seară, cenăzeni au fost invitați la dans, acompaniați de formația „Klang-Voll“.
În cursul serii, formația carnavalescă „Noris Banatoris“ a oferit două dansuri specifice. A fost o bucurie deosebită pentru toți participanții, întâlnirea cu foști vecini, colegi de muncă și prieteni, prilej de discuții și îmbrățișări. 
Pentru toți participanții, această sărbătoare a fost mult mai mult decât o întâlnire, a fost o mică excursie pe meleagurile Cenadului, în trecutul comun trăit într-o comună pe meleagurile bănățene.

Ziua Asociației Culturale „Concordia“ Cenad - 10 noiembrie 2012

Sâmbătă, 10 noiembrie, cu începere de la ora  9,30, sala de consilii a Primăriei Cenad va găzdui o nouă ediție a deja tradiționalei manifestări culturale anuale generic denumită Ziua Asociației Culturale „Concordia“ Cenad, organizată cu sprijinul Consiliului Local și al Primăriei Cenad.
Programul cuprinde: o sesiune de comunicări științifice din domeniile educației și istoriei, o expoziție de artă plastică a artistului plastic Lucian Oprea, o miniexpoziție de efecte poștale de colecție cu subiecte din zonă, recitări de poezii de către elevi ai Școlii Generale din Cenad, proiecții de fotografii vechi din colecții personale, iar în final, lansarea cărții „Cenad – Studii monografice “ de Dușan Baiski (Editura Artpress, Timișoara, 2012).
Au fost invitați: Geo Galetaru, Daniel Groza, Ioan Hațegan, Karacsonyi Zoltan, Sorin Nicodim, Ioan Pacev, Velcsov Páll Margareta, Miroslav Rosici, Ioan Traia, Florin Zamfir, Mihaela Zamfir.
Informații suplimentare se pot solicita la tel. 0722-777 732  (Gheorghe Ivașcu).
 
Ing. Gheorghe Ivașcu,
președintele Asociației Culturale „Concordia“ Cenad

Ruga la români

 

Românii ortodocși din Cenad sărbătoresc hramul Bisericii de sfintele Rusalii. Evident, ruga a început la biserică, cu slujba religioasă de la ora 17, când vechiul naș predă ștafeta noului naș și apoi distracția poate începe.Slujba a fost oficiată de preoții Gheorghe Covaci, parohul bisericii, Gheorghe Chiriac de la Sânnicolau Mare și Rada Arsin, parohul bisericii ortodoxe sârbe din localitate. Au mai fost invitați preotul greco-catolic Gheorghe Berciu și preotul romano-catolic Daniel Groza, amândoi de la bisericile din Cenad. Asistența a fost foarte numeroasă din partea sexului frumos, bărbații în schimb s-au revanșat în fața căminului cu muzică, bere și mici. Nașa rugii, Covaci Voichița, a predat ștafeta familiei Radulov din Dudeștii Vechi, aparent fără legătură cu enoriașii cenăzeni, dar nașa, Iasmina, este fiică a Cenadului, fiind fata lui Petre Lațcu (brutarul). După terminarea slujbei religioase, ruga și petrecerea s-au mutat la căminul cultural, pe platoul amenajat. Muzica din Sânnicolau Mare, la care cântă și cenăzeanul Darko Vlașcici, a fost la înălțime, întreținând o atmosferă fantastică până-n noapte târziu. Faptul că timpul a fost splendid, faptul că a fost duminică, faptul că ortodocși români sunt majoritari în Cenad, toate acestea au făcut ca ruga ortodoxă să fie o adevărată sărbătoare a întregii comunități cenăzene. În final se poate spune că a fost o adevărată sărbătoare pentru toți cenăzenii indiferent de religie sau naționalitate.

Ruga la sârbi

În data de 22 mai a.c., sârbii cenăzeni au sărbătorit hramul Bisericii ortodoxe sârbe din Cenad. Potrivit canoanelor, ruga a început printr-o slujbă religioasă, în fața unei asistențe măricele dacă se are în vedere faptul că toată ziua a plouat şi n-a fost tocmai un moment prielnic pentru petreceri şi-n special în aer liber.
Slujba la biserică a fost condusă de părintele Rada Arsin, parohul Bisericii ortodoxe sârbe din localitate, iar soborul de preoți a fost format din invitaţi, respectiv părintele protopop Ognean Plavşici din Arad, părintele Svetomir Milicici din Deska Ungaria şi părintele ortodox român Gheorghe Covaci. Invitat a fost şi părintele Groza Daniel, paroh romano-catolic din Cenad, însă acesta nu a participat la slujbă.

La sârşitul slujbei religioase, s-a predat ştafeta pentru anul viitor. Naşii Nenad și Nevena Filipov au înmânat ştafeta familiei Matei, care va păstori viitoarea rugă. Ploaia măruntă şi neîncetată i-a obligat pe participanți să stea doar in sală şi deci i-a privat de acele dansuri încinse până-n noapte târziu.

Antrenul a fost asigurat de orchestra „Monzza“ din Kikinda (Serbia), care a cântat aşa cum îi ştim pe sârbi, a creat o atmosferă splendidă. Cu o asemenea muzică, berea, micii şi cârnații s-au consumat  mai cu poftă.

La hram au mai participat şi oaspeți din Ungaria, din Cenadul Unguresc, adică Cenadul Mic cum se numea pe vremuri, care au fost impresionați de ospitalitatea cenăzenilor, promitând o revanşă pe măsură.

Sărbătoarea Sf. Gerhard la Cenad, Dieceza de Timişoara, 24 septembrie 2011

  An de an Dieceza de Timişoara îl sărbătoreşte cu mare solemnitate la 24 septembrie pe primul ei păstor, Sf. Gerhard de Sagred, episcop şi martir (980?-1046). Anul acesta oaspete al diecezei noastre şi celebrant principal al Sfintei Liturghii pontificale de la Cenad (celebrată începând cu orele 11.00), localitatea vechiului scaun episcopal, a fost Excelenţa Sa Asztrik Varszegi, arhi-abate al abaţiei benedictine Sf. Martin din Pannonhalma şi episcop auxiliar al scaunului primaţial de Esztergom-Budapesta. Invitaţia şi prezenţa oaspetelui nu a fost una întâmplătoare, mai ales datorită faptului că Sf. Gerhard, în anul 1030, la sosirea sa pe meleagurile bănăţene, îşi formase un grup de 12 călugări care să-l însoţească şi apoi să-l ajute în munca de evanghelizare a regiunii. Patru dintre călugării benedictini sosiţi o dată cu el au fost puşi la dispoziţia sa de abaţia de Pannonhalma, fapt care arăta încă de pe atunci încă importanţa şi puterea acestei renumite aşezări monastice.

Promovează acest site

Share this

Imagini din Cenad

Calendar 2019

Calendar 2019

Vizitatori după țară

 

Din data de 28 aprilie 2014

Flag Counter

 

Vizitatori din data de

28 aprilie 2014:

Din data de 17 mai 2014