Mureșul, la Cenad

Promovează-ți satul natal!

 

Sesiuni de comunicări

Anuarul Asociației Culturale „Concordia“ Cenad nr. 9-10/2014-2015

Anuarul Asociației Culturale „Concordia“ Cenad nr. 9-10/2014-2015
Cartea de față este cea de-a doua editată de către Asociația Culturală „Concordia“ Cenad care conține, de fapt, două anuare: 2014 și 2015. Motivul este lesne de înțeles: am evitat astfel să publicăm două volume separate, cu un minimum de materiale, ceea ce ar fi echivalat cu o broșură ce putea fi considerată a fi cu totul insignifiantă. Cumulând, însă, textele, am reușit închegarea unei cărți la care nu se poate renunța chiar atât de ușor pe motiv că... nu e carte. Da, din păcate mulți califică o carte după grosime și nu după calitatea conținutului.
Un alt motiv care a necesitat cumularea textelor este și faptul că unii dintre participanții la sesiunile anuale de comunicări de la Cenad cu greu își trimit textele spre a fi publicate într-un anuar, deseori fiind obligați să așteptăm chiar și un an întreg pentru a intra în posesia materialelor. Și tot atât de des, unii participanți se mulțumesc în a-și prezenta verbal subiectele și/sau temele alese pentru o sesiune de comunicări sau alta. Drept urmare, unele informații valoroase expuse la întâlniri se pierd în neant. Mai cu seamă când e vorba de date despre trecutul istoric al Cenadului.

Duşan Baiski - Anul 1944, unul foarte greu pentru Poliţia de Frontieră din vestul României

Pe timp de pace şi de linişte între două state, viaţa locuitorilor din timp de pace, fiindcă oricând se găsesc indivizi care, pentru a trece frontiera, sunt în stare să şi ucidă. Anul 1944 a fost unul greu pentru agentul de poliţie Nicolae Cuibus, din cadrul Detaşamentului de Poliţie de Frontieră Cenad. Dovadă sunt rapoartele sale întocmite către Chestura Poliţiei Municipiului Timişoara, aflate în momentul de faţă în custodia Arhivelor Statului Timiş, dar şi ordinele venite de la superiori.  

Mihaela Zamfir - Muncă şi sărbătoare la etnia germană

După cum se ştie, în anul 1552, turcii au cucerit Timişoara, iar Banatul de azi a ajuns sub ocupaţie otomană. La 31 august 1716, cetatea Timişoarei a fost înconjurată de trupele împărăteşti ale prinţului Eugeniu de Savoya, iar la 12 octombrie 1716, turcii au capitulat. Banatul fusese ocupat de turci timp de 164 ani, timp în care pământul a fost mai puţin lucrat, devenind mlăştinos şi fără oameni dornici de a-l revigora. După eliberarea de sub ocupaţia turcească, a fost nevoie de o politică sistematică de populare, de un sistem de colonizare.

Duşan Baiski - I.C.A.R. - Staţiunea experimentală Cenad. Cartea de aur 1911-1960

Cartea de aur a ICARO carte de aur, respectiv de onoare, este pentru istorici o mină de aur în lipsa ori chiar în prezenţa unei alte documentaţii privind evoluţia în timp a unei anumite entităţi, în cazul nostru a staţiunii experimentale Cenad din  cadrul Institului de Cercetări Agronomice al României – ICAR din Cenad

Pagini

Promovează acest site

Share this

Imagini din Cenad

Calendar 2019

Calendar 2019

Vizitatori după țară

 

Din data de 28 aprilie 2014

Flag Counter

 

Vizitatori din data de

28 aprilie 2014:

Din data de 17 mai 2014