Mureșul, la Cenad

Promovează-ți satul natal!

 

Francisc Fodor Cenadul în timpul Revoluţiei din 1849

Deoarece populaţia din Cenad era în majoritate germană, sârbo-croată şi română, prea puţin s-a implicat în prima parte a revoluţiei. Nu s-a înrolat în armata ungară, iar trupele croate şi sârbeşti erau la distanţă prea mare ca să prezinte atracţie pentru ei.  
O dată cu răscoala sârbilor din Kikinda şi din zona de graniţă, s-a propagat o nelinişte în Cenad. Vestea revoltei sârbilor din Kikinda, omorurile, jafurile, distrugerile bagă spaima în populaţia din Cenad. Agitaţia creşte în ultimele zile din ianuarie 1849, când populaţia ungară refugiată trece prin Cenad.  
În data de 2 februarie 1849, un grup de oameni din Kikinda, îmbrăcaţi în haine militare sârbe, trece călare prin localitate, direct pe malul Mureşului, taie frânghiile compei şi începe să tragă asupra voluntarilor unguri. Ei cer ajutorul localnicilor din Apatfalva, care, înarmaţi cu puşti, coase, împreună cu ungurimea refugiată, trec Mureşul îngheţat şi încep să jefuiască locuinţele sârbeşti de lângă digul Mureşului.  
Josef Arleth, preotul romano-catolic, vede pericolul şi, fluturând o batistă albă, se duce în faţa ungurilor, spunând că revoluţionarii sârbi s-au întors la Kikinda. Ungurii erau foarte supăraţi că germanii din Cenad n-au fost în stare să pună la punct o duzină de răufăcători.  
Cum se retrag voluntarii unguri din Cenad, căpeteniile sârbilor şi românilor se urcă pe cai şi în căruţe şi se duc la Kikinda, să-l înştiinţeze pe Atanz Teodorovici, conducătorul obştei sârbeşti, că ungurii îi bat pe sârbi. Între timp, ungurii trec din nou Mureşul  îngheţat, îl omoară pe primarul sârb şi încă patru bărbaţi şi o femeie. Au adunat 73 de puşti de la germani şi s-au retras.  
În 3 februarie, 80 de militari sârbi intră în Cenad. La această veste, ungurii iar se adună la malul Mureşului. Când militarii sârbi văd ungurimea apropiindu-se, trag clopotele şi, împreună cu populaţia sârbă şi română, se duc la Mureş să-i respingă. Către prânz soseşte, cu câteva sute de soldaţi, căpitanul Jivco Dobernyacz. Se instalează la preotul Arleth, unde este primit cu multă căldură şi cu un prânz fastuos. În timpul prânzului se aude un zgomot mare pe stradă, strigându-se: „Vin ungurii!” Căpitanul jură că va şterge localitatea Apatfalva de pe suprafaţa pământului. Îi respinge pe unguri şi ocupă poziţie pe malul râului.  
 În 4 februarie, duminică, din nou bat clopotele: „Vin ungurii!” Căpitanul spune că, din ordinul superior, a venit doar până la Mureş, apoi declară stare de război. În 5 februarie soseşte la Cenad căpitanul Alexandru Antonovits, cu 3500 de soldaţi şi două tunuri. Dizolvă conducerea comunei şi numeşte conducere sârbă. În 9 februarie, cu 800 căruţe, părăsesc Cenadul. După plecarea lor vin în loc gardienii de la Kikinda, conduşi de Lazits. Pleacă şi ei şi în locul lor vine armata grănicerească, cu un efectiv de 500 de soldaţi. Pleacă şi ei, pentru că Mureşul s-a dezgheţat şi pericolul invaziei a dispărut.  
După plecarea soldaţilor, conducerea sârbă declară împărţirea pământului. Pe casele gospodarilor germani este scris cu cretă roşie numele sârbului ce va primi pământul lui. Au prins apoi trei grădinari unguri, cărora le-au tăiat capetele şi le-au înfipt în câte-un par, pe malul Mureşului, pentru a-i înspăimânta pe cei din Apatfalva.  
Ca răspuns, în data de 13 aprilie, dinspre Kiszombor au ajuns la Cenad trupele mobile ungureşti. Sârbii îi primesc cu focuri de armă, dar ungurii înconjoară comuna şi începe revanşa. Dau foc la casele sârbilor. Prima dată vor să-l prindă pe preotul Arleth. Intră în parohie, îl capturează şi îl condamnă la moarte prin împuşcare. Pentru con-firmare îl duc la Szeghed, de unde, împreună cu ceilalţi întemniţaţi, îl trimit în cetatea Aradului. După depunerea armelor, autoritatea austriacă îl eliberează, iar în 1850 primeşte decoraţie din partea împăratului austriac.  
După revoluţie, comuna s-a liniştit, iar trecerea timpului a vin-decat rănile din sufletul oamenilor.

Promovează acest site

Share this

Imagini din Cenad

Calendar 2019

Calendar 2019

Vizitatori după țară

 

Din data de 28 aprilie 2014

Flag Counter

 

Vizitatori din data de

28 aprilie 2014:

Din data de 17 mai 2014