Mureșul, la Cenad

Promovează-ți satul natal!

 

Frumoase mlădițe, tinere speranțe

Festivalul – Concurs „Lada cu zestre“ a reunit și în acest an, pe 6 mai, ansambluri din tot județul, care au pășit mândre prin centrul urbei, în drum spre Casa Armatei din Timișoara, locul de desfășurare al concursului. La competiție au participat rapsozi, meșteri populari, cântăreți, ansambluri corale și formații de dansuri populare. Scopul întâlnirii, aflată la a XI-a ediție, este promovarea valorilor culturii tradiționale din Banat, însă, participanții au avut prilejul de a interacționa cu o lume care oglindește principala caracteristică a peisajului bănățean: diversitatea. Din peisaj nu au lipsit turiștii străini care și-au îmbogățit lada cu amintiri din copilărie cu instantanee ale copiilor îmbrăcați în straie populare. 
 
Mlădițe cenăzene - Lada cu zestre 2017 Mlădițe cenăzene - Lada cu zestre 2017 Mlădițe cenăzene - Lada cu zestre 2017
Din partea comunei Cenad au participat Ansamblul artistic „Mlădițe cenăzene“ și Corul Bisericii Ortodoxe Române. Trecuți prin ciurul fazei zonale, prietenii noștri au urcat pe scenă și și-au prezentat, preț de 20 de minute, buchetul de piese corale și dansuri. 
Păstrător al unei tradiții înrădăcinate în vremea când românii bănățeni căutau să se afirme în peisajul cultural al Europei de mijloc, Corul Bisericii Ortodoxe Române din Cenad a cântat cu suflet un potpuriu de piese, sub bagheta dirijorului Ioan Dogojie. În pofida așteptărilor modeste din partea acestuia, piesele „Mărie, Mărie“ de Nicolae Popovici și „Cu noi este Dumnezeu“ de Nicolae Lungu au obținut locul III la secțiunea „Coruri - adulți“. Coriștii vin în fiecare an la Timișoara și se întrec cu celalalte formații din județ pentru că „iubesc muzica“ (spunea cu candoare Dorin Dronca, unul din coriști). 
Copiii dansatori, coordonați de Oana Erdei și de Liliana Berciu, au fost minunați, atrăgând privirea și aplauzele publicului și, nu în ultimul rând, locul II în clasament.  Iata ce ne spune Larisa, o cântăreață de 14 ani, după ce a coborât de pe scenă:
Reporter: Ce înseamnă, pentru tine, o ladă cu zestre ? 
Larisa: O ladă în care părinții îi pun unei fete, când se mărită, lucrurile cele mai de preț.
Rep.: Ai mai participat, cu ansamblul, și la alte festivaluri sau concursuri ?
Larisa: Da. Dansez de patru ani.
Rep.: Unde ți-a plăcut cel mai mult ?
Larisa: Când am dansat la Baziaș
Rep.: Ai dori să faci și altceva în domeniul artistic?
Larisa: Nu. Dansul este pentru mine un lucru la care nu voi renunța. Mi-ar place să îi învăț și pe alți tineri să danseze. 
Rep.: Ce le transmiți colegilor tăi din Cenad? 
Larisa: Să participle și ei la activități. O să le placă. Pe scenă trăiești un sentiment unic. 
Pe tinerii noștri dansatori și pe coriștii de sub bagheta d-lui Dogojie îi reunește, în pofida vârstei lor diferite, aceeași pasiune pentru frumos și s-au declarat la fel de cumpătați în aspirații. Tipic bănățean ! Însă …până la urmă … pe podium nu urcă cei care își doresc asta, ci sunt chemați aceia care merită.
 
Prof. Iancu C. Berceanu

Promovează acest site

Share this

Imagini din Cenad

Calendar 2019

Calendar 2019

Vizitatori după țară

 

Din data de 28 aprilie 2014

Flag Counter

 

Vizitatori din data de

28 aprilie 2014:

Din data de 17 mai 2014