Mureșul, la Cenad

Promovează-ți satul natal!

 

Muzeul local Cenad

 

Muzeul local CenadCu prilejul aniversării a doi ani de la înfiinţarea Asociaţiei Concordia din Cenad, „Casa germană“ din această localitate bănăţeană a găzduit sâmbătă, 3 decembrie 2005, o serie de manifestări culturale organizate de asociaţia sărbătorită, cu sprijinul Consiliul Local şi al Primăriei Cenad. Ziua a debutat cu sesiunea de comunicări ştiinţifice sub genericul „Cenadul – trecut, prezent şi viitor“. De asemenea, prof. Doran Gheorghe, principalul „vinovat“ pentru relansarea culturală a comunei, şi-a lansat volumul „Jurnalul unui cenăzean anonim“, apărut la Editura Marineasa. Momentul a fost completat de o şezătoare literară şi de prezentarea unui nou număr din publicaţia trimestrială locală „Cenăzeanul“. 
Un moment foarte important pentru viaţa culturală a comunei l-a constituit, evident, şi inaugurarea muzeului localităţii. Amenajarea şi pregătirea (deocamdată, a) celor trei săli a început încă de anul trecut şi s-a efectuat cu sprijinul şi sub îndrumarea directă unui grup de istorici, muzeografi şi etnologi din Timişoara şi Bucureşti: Daniela Tănase, Ioan Haţeganu, Vasile Dudaş, Susana Heitel şi Andrei Milin. Majoritatea celor peste 200 de exponate provin din donaţii ale cenăzenilor şi acoperă istoria zbuciumată a vechii urbs Morisena, cândva capitală a Banatului, respectiv a Cenadului de astăzi, de la epoca neolitică şi până la instaurarea comunismului. Printre cele mai valoroase obiecte se numără fragmentele arhitectonice de la bisericile medievale (secolul al XI-lea). Nicolae Crăciun, primarul localităţii, ne-a declarat că se aşteaptă din Germania trei perechi de păpuşi care vor prezenta trei porturi tradiţionale germane diferite. Edilii nu exclud posibilitatea extinderii muzeului, realizarea unei galerii de artă plastică şi reluarea taberelor de pictură. 
 
 

Program de vizită a muzeului: de lunea până vinerea, între orele 8 şi 12. La cerere, prin tel. 0256-374 501 sau 374 640 (Dronca Dorin), poate fi vizitat şi în afara programului. 

 

 

 

 

Promovează acest site

Share this

Imagini din Cenad

Calendar 2019

Calendar 2019

Vizitatori după țară

 

Din data de 28 aprilie 2014

Flag Counter

 

Vizitatori din data de

28 aprilie 2014:

Din data de 17 mai 2014