Mureșul, la Cenad

Promovează-ți satul natal!

 

german

Balthasar, Johann - Tschanader wortschatz

Einführung
 
Unser Dialekt gehört zum Rheinfränkischen, eine Kombination aus Lothringisch-Pfälzisch-Hessisch. Tschanadrisch ist, wie auch fast alle Banater und Siebenbürger deutsche Mundarten, im Aussterben begriffen. Sicher, die Alten sprechen es noch, die Jüngeren, vor allem die in Deutschland geborenen, eher weniger. Deshalb habe ich versucht, unseren Wortschatz zusammenzufassen und aufzuschreiben. Dabei bin ich keineswegs der Erste unseres Dorfes, in vielen Banater Dörfern wurde ebenfalls Ähnliches getan.

Cenăzenii au sărbătorit kirchweih-ul la Nürnberg

Cenăzeni au sărbătorit kirchweih-ul la NürnbergCu nostalgie și bucurie s-au întâlnit cenăzenii în 10 octombrie 2015, la Nürnberg (Germania), pentru a celebra serbarea de kirchweih. Cu toate că nu mai este așa cum a fost pe vremuri, porturile șvăbești au încântat ochii cenăzenilor. În fruntea paradei au mers Adolf Wunder și Franziska Rabe, urmați îndeaproape de 18 perechi în tradiționalul port șvăbesc și acompaniați de formația „Blech-Klang“. A fost pentru prima dată când comunitatea cenăzenilor a organizat o astfel de serbare la Nürnberg.
Din partea comunei natale am fost onorați de vizita domnului primar Nicolae Crăciun, a viceprimarului Vasa Stefanovici și a secretarului Miroslav Marianuț. Foarte multi consăteni au căutat dialogul cu oaspeții de onoare, care, la rândul lor, au răspuns bucuroși la întrebările puse.Moderatorii programului au fost Ramone Kiefer și Adolf Wunder. În cuvântul ei de salut dna Pauline Huschitt, președinta comunității cenăzenilor, a appelat la solidaritatea comunităti și la respect față de tradițiile șvăbești.
Nicolae Crăciun a menționat în cuvântul său de salut că localitatea natală se simte întodeauna onorată când foștii locuitori vin în vizită. Pentru fiecare persoană din sală oaspeții de onoare au adus un cadou: o bucată de „pâine de acasă“. Acest gest a fost primit cu mare emoție, chiar cu evlavie. După ce au fost licitate un batic și o pălărie, că așa-i tradiția, s-a mai licitat și kirvaistrausul, care a fost câștigat de Grete Kiefer. Spre seară, cenăzeni au fost invitați la dans, acompaniați de formația „Klang-Voll“.
În cursul serii, formația carnavalescă „Noris Banatoris“ a oferit două dansuri specifice. A fost o bucurie deosebită pentru toți participanții, întâlnirea cu foști vecini, colegi de muncă și prieteni, prilej de discuții și îmbrățișări. 
Pentru toți participanții, această sărbătoare a fost mult mai mult decât o întâlnire, a fost o mică excursie pe meleagurile Cenadului, în trecutul comun trăit într-o comună pe meleagurile bănățene.

Promovează acest site

Share this

Imagini din Cenad

Calendar 2019

Calendar 2019

Vizitatori după țară

 

Din data de 28 aprilie 2014

Flag Counter

 

Vizitatori din data de

28 aprilie 2014:

Din data de 17 mai 2014